Bluza tip ie este cunoscuta in folclorul romanesc de secole intregi. Afla de ce!

  Bluza tip ie, îmbrăcămintea tradiționala româneasca, rămane neschimbată și poate fi observata încă din cele mai vechi timpuri. Îmbrăcămintea de bază pentru bărbați, cât și pentru femei din România este o bluza tip ie care este confecționată din țesătură de cânepă, bumbac sau lână.
  Aceasta bluza tip ie era legata în jurul taliei folosind o centură din țesătură, îngustă pentru femei și mai largă pentru bărbați. În trecut, cele purtate de femei ajungeau de obicei până la glezne, iar cămășile pentru bărbați erau mai scurte și purtate peste pantaloni sau jambiere din fâșii de țesătură.
  Femeile poartă întotdeauna șorț peste fusta, numita "Fota". Inițial a fost o singură bucată de pânză înfășurată în jurul părții inferioare a corpului, fixată de centura taliei, cum inca se poarta în sud-estul României. În Transilvania și sud-vestul României, acestea au devenit două parti separate, unul purtat în spate, unul în față.

  Îmbrăcămintea tradițională pentru bărbați din toată România cuprinde o cămașă albă, pantaloni albi, pălărie, centură si vestă. Diferențele de localitate sunt indicate prin lungimea cămășii, tipul de broderie, croiala pantalonilor, forma pălăriei sau modelul broderiei. Acesta este un costum de bază al unui om balcanic, în mare parte neinfluențat de modele din vest sau est. Bărbații unguri și sași care trăiesc în România poartă pantaloni cu o croială mai modernă, adesea din material mai inchis la culoare. Acest lucru reflectă legăturile lor mai strânse și comunicarea mai frecventă cu vestul.
  Haine traditionale exterioare purtate atât de bărbați, cât și de femei sunt similare, principalele diferențe constând în croială și decorare, care depind în principal de regiunea de proveniență. Aceste articole de îmbrăcăminte sunt de obicei din piele de oaie sau din țesătură din lână, decorate cu broderie din piele și mătase.

  Îmbrăcămintea tradițională purtată în zilele de lucru și la festivaluri era asemănătoare, principala diferență fiind că rochii traditionale, în special cele purtate pentru nunți erau mai bogat brodate. În trecut, podoaba de pe cap purtată de mireasă era deosebit de ornamentată cu stiluri locale specifice. În zonele mai sărace au fost purtate întotdeauna îmbrăcăminte de bază cu puțină sau deloc broderie.
  Diferitele piese au ieșit din uz în diferite momente din secolul XX. Primul element care a dispărut în multe zone a fost sandaua țărăneasca din piele (opinci), deși acestea puteau fi văzute din nou în sate mai sărace în anii imediat după căderea regimului comunist. În majoritatea zonelor rurale, pantalonii tradiționali ai barbatilor au fost înlocuiți de pantalonii moderni fabricați până la mijlocul secolului, iar în anii de după comunism, blugii au devenit universal purtati.

  Îmbrăcămintea tradițională a devenit un lux, hainele noi fiind achiziționate doar de oamenii care locuiesc în satele foarte bogate. Mai recent, producătorii de sacouri tradiționale din multe zone au murit, cu puțini artizani noi care au fost instructor pentru a-și duce meseria.
  Descopera in universul Iiana articole de imbracaminte, incaltaminte si accesorii romanesti traditionale pentru femei, create si lucrate manual in Romania. Produsele sunt 100% autentice. Comanda ii, camasi, bluze, rochii traditionale, cu livrare in Romania si in strainatate.
  Privind atent în zonele mai îndepărtate ale României, unele persoane în vârstă poartă încă articole vestimentare tradiționale. Aceasta poate fi pentru femei o fustă neagră larga cu o bluză de croială locală, cu sau fără vestă de piele. În Oaș și Maramureș chiar și fetele tinere poartă deseori costumul vestimentar local de duminică. Aceasta este realizată în mod normal din material viu colorat, în Oaș o rochie, în Maramureș o fustă.

  De obicei, bărbații au pantaloni sau blugi „occidentali”, dar pot avea o cămașă si o pălărie locală. Anumite articole de costum, specifice ocupațiilor, sunt încă purtate, de exemplu, bărbații care lucrează în industria forestieră poartă curele largi de piele, de obicei peste un tricou și blugi. Pălăriile tradiționale de blană pentru bărbați sunt încă purtate iarna în zonele rurale, iar femeile poartă de obicei o eșarfă din lână imprimată și adesea o pălărie tradițională din paie atunci când lucrează pe câmp vara.

Haine traditionale romanesti sunt rezervate pentru ocazii speciale, sărbători, dansuri populare și hore!

  O cămașă sau o bluza tip ie albă din lenjerie sau lână este haina de bază atât pentru bărbați, cât și pentru femei din România. În mod tradițional, bărbații poartă pantaloni albi, cămașa albă, pălărie, curea și pardesiu. De asemenea, femeile poartă o bluza tip ie asemănătoare cu cămășile pentru bărbați, dar mai lungi. Fustele sunt țesute cu un model și au adesea broderie și adesea sunt acoperite cu o vestă neagră. Femeile poartă eșarfe sau învelitori de cap.
  Băieții români din această fotografie poartă pantaloni lungi albi, cămăși albe și veste lungi negre. Pălăriile lor sunt negre și conice. Fetele poartă cămăși albe cu decorațiuni brodate roșii, veste negre cu decupaj roșu și fuste în dungi roșii și negre. Părul lor este tras înapoi sub eșarfe decorate cu flori.

  Costumul popular românesc își găsește rădăcinile în partea strămoșilor traci, daci și geți și seamănă cu cea a popoarelor din Peninsula Balcanică, desigur cu diferențele constând în detalii decorative și colorate. Între anii 7000 și 3500 î.Hr. a fost fondată credința în puterea de control a cosmosului.
  Țesăturile purtau simboluri desemnate în virtutea credinței, astfel învârtirea și țesutul au devenit sacre. Prin urmare, erau obișnuite pe rochii cercul solar, coloana cerului, rombul, trapa sau liniile curbate. Din 3500 î.Hr. și până în anul zero a trecut de la țesutul sacru la veșmânt, ritualul ajungând din spațiul impunător al templului până la vatra gospodăriei. Scopul hainelor purtate de strămoși a fost acela de a facilita dialogul cu forțele nevăzute ale cosmosului. Astfel, este încă posibil să vorbim despre o civilizație a țesăturilor sacre.

  De exemplu, firul filetat este în formă de coloană și răsucit în spirală, ceea ce crește sacralitatea țesăturii. De asemenea, a avea culori diferite este cel mai util mijloc de exprimare a sentimentelor și comportamentelor. Haine populare Teritoriul carpato-dunărean rezumă dimensiunea existențială și spirituală a românilor, dar părțile componente ale hainelor s-au înmulțit, iar îmbrăcămintea a devenit un costum. Drept urmare, îmbrăcămintea populară autohtonă este un sistem al cărui sistem a dezvoltat variații regionale, prin inovații și contaminări cauzate de fiecare creator împotriva schemei prototipului.

Rochii traditionale revin in trenduri si sunt purtate astazi mai mult ca oricand altcandva!

  Forma și ornametica veșmintelor contemporane au păstrat o parte din limbajul semnelor și simbolurilor specifice gândirii mitice din acele vremuri. Astfel, primele mărturii despre portul tradițional românesc sunt puse în piatră, pe monumentul Tropaeum Traiani din Adamclisi și pe Coloana lui Traian din Roma. De exemplu, portretele de femei sculptate pe Coloana lui Traian după războaiele dacice oferă informații despre îmbrăcămintea lor. Femeile dace purtau cămăși traditionale si rochii traditionale. Mânecile erau lungi și late sau scurte.
  Rochii traditionale erau lungi până la pământ, peste care uneori era atașata o manta drapată. În picioare purtau sandale de piele vara și sandale de blană iarna.
  Dar reprezentările portului țărănesc datează din secolul al XIV-lea. În Codex Latinus Parisinus, scris în perioada 1395–1396 de Paulus Sanctinus Ducensis, inginer militar al regelui Sigismund de Luxemburg, pe lângă portretele cavalerilor și ale picioarelor apar descrise auxiliare ale armatei: meșteri, căruși, pescari.

  În Chronicon Pictum Vindobonense sunt înfățișați bărbați în cămăși și pantaloni albi. Purtau pantofi simpli din piele, opinci.
  Cămășile boierești erau din mătase, brodate cu fir de aur și decorate cu perle. Costumul femeilor țărănești din Oltenia era compus din cămăși de bumbac cusute cu altițe, catrințe cu dungi și bete. La fel ca ei, patronii purtau pe cap o batistă lungă (maramă) de mătase sau in care atârnau pe spate.
  În perioada medievală s-a conturat viziunea estetică a ansamblurilor vestimentare purtate de români. Condițiile socio-economice ale perioadei feudale și unitățile administrativ-teritoriale care alcătuiau așa-numitele țări au dat naștere unor tipuri de costume specifice cu specific local pentru țările române. Însă variațiile regionale ar trebui raportate la prototipul care a constituit baza, care arată unitatea și diversitatea costumelor populare românești.

  Punctul culminant al valorii artistice a costumelor tradiționale a fost atins la mijlocul secolului al XIX-lea, când a înnobilat trupurile românilor din întreaga țară. În contextul construirii conștiinței naționale au fost sedimentate insemnele cheie ale portului românesc, care o disting de grupurile etnice înconjurătoare.

Cum au evoluat unele camasi traditionale in Romania de-a lungul timpului?

  După primul război mondial, îmbrăcămintea populară generalizată în comunitățile tradiționale rămâne în viața de zi cu zi a generației mai în vârstă, devenind un veșmânt ceremonial.
  În prezent, principalii purtători de port țărănesc sunt soliștii de muzică populară, ansamblurile de dansuri populare și actorii din filme și spectacole.
  Aceste camasi traditionale au forme tipice adunate de guler, care există încă din cele mai vechi timpuri. Este cunoscută și sub denumirea de „cămașa carpatică”, similară cu popoarele slave (bulgare, sârbe, ucrainene etc.). Codul de decor în trei părți al acestei cămașe plisate este aproape întotdeauna același: în plus față de broderia sub-braț, altița, pe mânecă există un singur rând orizontal, cunoscut sub numele de increț și dungi diagonale mai jos axila și umărul, râuri. Broderia de sub brațe caracterizează întregul costum; este în mod tradițional văzut ca apogeul broderiei și al decorațiunii.

  Fiecare bluză spune o poveste convingătoare despre regiunea din care provine prin simbolurile și culorile folosite.

  Fota
  Fota este o fustă învelită bogat ornamentată dintr-o bucată dreptunghiulară din țesătură de lână purtată la talie. Alternativ, poate fi confecționat din două bucăți de material țesut care acoperă partea din față a corpului (ca un șorț) și partea din spate. Fota are mai multe nume, conform regiunii etnografice: pestelcă (în Muntenia), opreg, vălnic și zăvelcă (în Oltenia), catrință sau cretință (în Moldova), păstură și zadie (în Transilvania), peștiman (în Basarabia).
  Fota este confecționată din material de lână sau bumbac amestecat cu lână. Cele mai vechi fote erau confecționate din țesătură neagră sau maro-gri, folosind culorile naturale ale lânii. Cea mai veche decorare a fost o margine roșie la marginea inferioară și la marginea frontală, care întăresc țesătura. Acest tip de fotă se găsește încă în nordul Moldovei, unde în timpul verii se purtau fâșii din cânepă sau in.
  Fote cu dungi verticale sunt, de asemenea, comune în această zonă. Amploarea decorului devine mai elaborată pe măsură ce ne mutam spre sud. Dungile se schimbă de la o simplă decorare țesută la dungi simple de motive țesute. În Muntenia, dungile sunt înlocuite cu decorațiuni si broderii geometrice grele, acoperind întreaga suprafață, cu excepția zonei suprapuse în față. Cea mai bogată decorațiune se găseste în zonele Argeș și Muscel, unde fota este realizată ocazional din mătase, iar modelul țesut este din fir de aur sau argint.

La iiana.ro vei descoperi cele mai frumoase modele de bluza tip ie si traditionale!

  Printre elementele care nu ar trebui să lipsească din îmbrăcămintea pentru femei se numără „acoperirile pentru cap”. Au o valoare estetică și socială deosebită pentru femei. Fetele tinere obișnuiesc să meargă cu capul descoperit, dar după ritualul nunții - „legătorii miresei”, - nașa îi pune o basma frumoasă sau o maramă.
  Maramă este purtată mai ales în sudul României, sudul Moldovei și sudul Transilvaniei. Marame poate avea o origine orientală și sunt decorate cu modele albe țesute pe un fundal alb și adesea grupate spre capete. În Argeș, modelele pot include motive geometrice colorate.
  Te asteptam la Iiana.ro cu imbracaminte traditionala romaneasca tesuta cu multa maiestrie. Aici gasiti bluza tip ie, haine traditionale, rochii traditionale, camasi traditionale si bluza traditionala.

bluza tip ie
haine traditionale