0
II Traditionale Barbatesti
Toate categoriile
Afiseaza filtre
Afişare 1 - 6 din 6 (1 pagini)

La IIANA gasesti ii barbatesti cu motive traditionale

Ie barbateasca, simbol al portului traditional romanesc. Confectionata din panza, din in sau bumbac, ie barbateasca poate fi purtata cu mandrie de orice roman. La Iiana gasiti ie pentru barbati in culori vii, de la rosu, verde, portocaliu, pană la albastru, brodata cu motive traditionale, perfecte pentru orice varsta.

Într-o armonie cromatică și cu ornamente tradiționale, o ie bărbătească alcătuiește unicitatea costumului popular tradițional. Ia este și va rămâne un element principal, un simbol național, care a reușit să dea continuitate istoriei, definind trecutul, evidențiind prezentul și ducând în viitor frumusețea și trăinicia culturii românești.
Pentru români, ia este reprezentativă portului tradițional românesc, fiind purtată cu mândrie în zilele de sărbătoare, la hore, evenimentele culturale, concerte de muzică populară. De câțiva ani, ia a fost declarată element important al culturii românești și mulți designeri și-au inspirat colecțiile prezentate pe marile podiumuri internaționale de modă, de la Milano sau New York.
Nu numai casele de modă au fost inspirate de o ie bărbătească. Halle Berry a purtat la evenimente o ie tradițională din portul românesc iar excentrica Kim Kardashian, care influențează mulți tineri, a postat pe conturile de socializare mai multe fotografii cu o ie cu motive tradiționale românești.

Camasa barbati și costumele traditionale românești

Camasa barbati a rămas neschimbată de-a lungul timpului în structura îmbrăcămintei traditionale românești. Folclorul nostru românesc este unul dintre cele mai bine păstrate, este cântat și bine păstrat în doine, cântece melodice încă de la vârste fragede. Frumusețea, coloristica costumelor naționale, volanele feminine, maramele colorate, fotele încrețite, camasa barbati și ițarii sunt elemente definitorii ale portului popular. Costumele sunt purtate cu mândrie în orice regiune a țării.
Portul tradițional românesc pentru barbati este format dintr-o ie barbateasca traditionala, pantaloni albi sau negri, ilic sau vestă din material, centură cu motiv tradițional și o pălărie specifică în funcție de regiunea geografică. În unele zone din România, o ie barbati este purtată în afara pantalonilor. Diferența dintre regiuni este evidențiată de – ie barbateasca, de lungimea acesteia, de culoarea pantalonilor, de pălăria mai simplă sau decorată cu o pană.

Îmbrăcămintea traditionala românească. Ie barbateasca traditionala și rochia traditionala

Rochia traditionala românească își are originea în istorie, și a fost evidențiată prima dată încă de la vechile popoare dacice. Ie barbateasca traditionala și rochia traditionala atât pentru barbati cât și pentru femei, a primit unele modificări de-a lungul timpului, în primul rând privind lungimea acesteia. Ie barbateasca traditionala este purtată peste pantaloni cu o centură în talie.

În trecut, cele purtate de femei erau până la glezne, cele pentru barbati, camasa barbati era mult mai scurtă. O ie barbateasca traditionala era purtată cu pantaloni albi sau negri, cu jampiere colorate până la genunchi. Femeile purtau un șorț peste fustă, strâns în jurul taliei.

Partea de sus a portului popular, atât la barbati cât și la femei este similar. Materialele folosite sunt din blană de oaie, colorate și decorate cu motive traditionale sau din împletitură din lână. Culorile si broderiile diferă și ele de la o regiune a țării la alta.

Broderiile și culorile la o ie barbati în portul popular din toate regiunile geografice

Broderia aplicată pe o ie barbati în portul popular românesc este diferită de la o regiune la alta. De cele mai multe ori sunt prezente elemente de decor precum flori, fluturi, frunze, elemente din natură, deoarece încă din cele mai vechi timpuri, conform doinelor românești, românul este frate cu codrul, este mândru de natură, a fost agricultor iscusit care își cânta natura.

Cele mai multe broderii pe o ie barbati sunt făcute manual, dar în vremurile moderne s-a apelat la mașinile speciale de brodat. Culoarea cea mai folosită pentru o ie barbateasca traditionala este roșu, cusut, conform istoriei și tradiției românești cu sângele celor căzuți în luptă.

Aceasta este semnificația culorii roșii. Apoi, pe lângă elementele de design cusute cu fir roșu, pe o cămașă barbati se întâlnesc, de asemenea, elemente cusute cu fir albastru sau verde.

O ie de barbati rămâne actuală chiar și în vremurile moderne

Chiar dacă în zilele noastre mulți barbati poartă o cămașă clasică, o ie barbati este purtată cu mândrie la evenimentele speciale, la evenimente populare și concerte de folclor. Dar în unele zone țăranii poartă și acum ca straie zilnice o ie barbateasca traditionala.

O ie barbati are mâneci drepte cu broderie la margine sau cu manșete colorate, închise cu nasture. Camasa este de multe ori în stilul unei rochii, mai largă cu model floral la bază. Este purtată cu o curea colorată în talie, peste pantaloni.

Cureaua poate fi din pânză sau din piele. Lungimea și modul în care este purtată camasa barbati diferă în funcție de regiune, aceeași deosebire putând fi observată și în cazul pantalonilor țărănești. Ițarii românești în perioada de iarnă sunt din lână, cusuți manual și purtați în cizmele înalte negre, iar vară sunt dintr-o pânză albă cu model la bază, purtați peste încălțăminte.

Ie barbateasca traditionala în diferite zone ale țării

O ie barbateasca diferă în funcție de zona geografică pentru a păstra elementele distincte ale portului popular. În zona Maramureșului, o cămașă barbati este cu mâneci foarte largi, cu broderie pe margine. Modelul este mai scurt, purtat deasupra pantalonilor. Materialul folosit este inul. Iar cromatica este diferită în funcție de preferințe. Cele de culoare albă sunt des întâlnite, dar nici cele roșii sau albastre nu lipsesc din portul popular. Camasa are guler înalt, cusături cu încrețituri pe umeri.

În Țara Hațegului, o ie barbateasca traditionala era lungă până la genunchi sau chiar și peste genunchi. Este purtată în zile de sărbătoare, fiind confecționată dintr-o pânză subțire, cu mâneci largi sau manșete brodate.

Camasa pe care barbatii o purtau la muncile câmpului erau tot lungi, cu cusături cu model negru, iar mânecile erau lungi pentru a-i proteja de soare, dar cu manșete. Camasa era fixată cu o curea neagră în talie.

Zona Botoșanilor are caracteristică ie barbati dreaptă, fiind purtată atât în zilele de sărbătoare, cât și la muncile câmpului. Erau confecționate din cânepă sau bumbac. Croiala este simplă, cu un guler cusut cu model pe margine și manșete colorate.

Zona Bihorului se evidențiază prin purtarea mai multor modele de ie barbateasca. Camasa de zi cu zi era cu mâneci largi, era mai scurtă și se purta cu o curea în talie. Nu avea guler și se încheia la gât cu șnururi colorate.

Alt model avea umerii lați, cu modele cusute pe umeri, dar cu un guler înalt si brodat pe margine cu motive traditionale. Mai târziu, a apărut camasa cu mâneci largi, dar strânse cu manșete brodate prinse cu nasture, cu motive vegetale cusute pe piept.

Moldova se evidențiază camasa de barbati din pânză albă, brodată adesea la guler și mâneci. Este una dintre cele mai simple modele de ie barbateasca.

În Muscel, ia barbateasca traditionala este foarte colorată. Cu modele florale pe umeri, pe piept, la manșetele mânecilor. În unele cazuri modelul floral este intercalat printre forme geometrice regulate.

Datorită originalității și modelelor unice specifice diferitelor regiuni ale țării, ia românească a cucerit marile podiumuri de modă, fiind prezență chiar și în Statele Unite. A reușit să uimească designeri celebri prin motivele tradiționale cusute. Valentino a reușit să creeze o colecție de lux pentru ia românească, iar succesul nu a întârziat să apară. Hainele tradiționale românești cu ajuns în lumina reflectoarelor, cu volane, modele cu flori și modele geometrice, cu nojițe și fote elegante. Modelele folosite pe o ie bărbătească diferă de la o regiune geografică la alta. Iar coloristica modelelor cusute are o anumită simbolistică. Culoarea roșie simbolizează focul, pasiunea și viața. Motivele geometrice sunt intercalate printre motive florale si elemente din mitologie.

Galbenul aduce energie solară, este simbolul pământului, al spicelor de grâu și al tuturor culturilor de vară. Culoarea era purtată în zilele de sărbătoare din perioada verii. Verdele simbolizează viața, vitalitatea și este culoare naturii. Este tinerească, fiind combinată cu portocaliu sau galben intens.
Albastrul este cerul patriei, simbolizează apa și energia. Aduce speranță și fericire. Albul este simbolul purității și al inocenței. Ia cusută cu modele negre era purtată de obicei de persoanele în vârstă, simbolizând maturitatea, decența. Acum doamnele o poartă pentru eleganță și seriozitate chiar și la o toaletă de seară. Modelele de la Iiana sunt originale, inspirate din porturile tradiționale. Produse autentice produse în România. Descoperă în universul Iiana modele deosebite de ii pentru bărbați tradiționale stilizate cu motive românești, create în România. Produse 100% autentice. Comandă ie pentru bărbați, cu livrare în Romania și în străinătate.

ie barbateasca
ie barbati
Citeste mai mult

Te așteptăm în showroom-ul nostru din București, sector 4, Piața Națiunile Unite 3-5, Bloc A, Scara A, Etaj 2, Ap 13.

Program: de luni până sâmbătă, în intervalul 10:00 – 18:00. Contact: 0737 335 566 / 0722 326 378