Fii special cu o Ie Barbateasca. Un cadou pentru orice varsta!

Camasa Barbati Tip Ie Populara Fecioreasca Stilizata cu Motive Traditionale Romanesti
250,00 Lei 290,00 Lei

Camasa Populara Fecioreasca este o piesa stilizata, inspirata din portul popular. Camasa Populara Fe..

Camasa Voinicului Tip Ie Barbati Romaneasca
265,00 Lei 312,00 Lei

Camasa Voinicului este o piesa stilizata, inspirata din portul popular. Camasa Voinicului este din i..

Ie Barbateasca Traditionala Romaneasca cu Maneca Lunga Motivul Cer
386,00 Lei

Am combinat vechiul cu noul, elementele traditionale brodate manual, cu o croial..

Ie Barbateasca Traditionala Romaneasca cu Maneca Lunga Motivul Clepsidra
420,00 Lei

Am combinat vechiul cu noul, elementele traditionale brodate manual, cu o croial..

Ie Barbateasca Traditionala Romaneasca cu Maneca Lunga Motivul Liniste
420,00 Lei

Am combinat vechiul cu noul, elementele traditionale brodate manual, cu o croial..

Ie Barbateasca Traditionala Romaneasca cu Maneca Lunga Motivul Pamant
420,00 Lei

Am combinat vechiul cu noul, elementele traditionale brodate manual, cu o croial..

Ie Barbateasca Traditionala Romaneasca cu Maneca Lunga Motivul Toamna
420,00 Lei

Am combinat vechiul cu noul, elementele traditionale brodate manual, cu o croial..

Ie barbateasca traditionala. La IIANA găsești camasi barbatesti cu motive traditionale

  Ie barbateasca, simbol al portului tradițional românesc. Confecționată din pânză, din in sau bumbac, ie barbateasca poate fi purtată cu mândrie de orice român. La Iiana găsiți ie barbati în culori vii, de la roșu, verde, portocaliu, până la albastru, brodate cu motive traditionale, perfecte pentru orice vârstă. Într-o armonie cromatică și cu ornamente traditionale, o ie barbateasca alcătuiește unicitatea costumului popular tradițional. Ia este și va rămâne un element principal, un simbol național, care a reușit să dea continuitate istoriei, definind trecutul, evidențiind prezentul și ducând în viitor frumusețea și trăinicia culturii românești.

  Pentru români, ia este reprezentativă portului tradițional românesc, fiind purtată cu mândrie în zilele de sărbătoare, la hore, evenimentele culturale, concerte de muzică populară. De câțiva ani, ia a fost declarată element important al culturii românești și mulți designeri și-au inspirat colecțiile prezentate pe marile podiumuri internaționale de modă, de la Milano sau New York.
  Nu numai casele de modă au fost inspirate de o ie barbateasca. Halle Berry au purtat la evenimente o ie traditionala portului românesc. Excentrica Kim Kardashian, care influențează mulți tineri, a postat pe conturile de socializate mai multe fotografii cu o ie cu motive traditionale românești.

Camasa barbati și costumele traditionale românești

  Camasa barbati a rămas neschimbată de-a lungul timpului în structura îmbrăcămintei traditionale românești. Folclorul nostru românesc este unul dintre cele mai bine păstrate, este cântat și bine păstrat în doine, cântece melodice încă de la vârste fragede. Frumusețea, coloristica costumelor naționale, volanele feminine, maramele colorate, fotele încrețite, camasa barbati și ițarii sunt elemente definitorii ale portului popular. Costumele sunt purtate cu mândrie în orice regiune a țării.

  Portul tradițional românesc pentru barbati este format dintr-o ie barbateasca traditionala, pantaloni albi sau negri, ilic sau vestă din material, centură cu motiv tradițional și o pălărie specifică în funcție de regiunea geografică. În unele zone din România, o ie barbati este purtată în afara pantalonilor. Diferența dintre regiuni este evidențiată de – ie barbateasca, de lungimea acesteia, de culoarea pantalonilor, de pălăria mai simplă sau decorată cu o pană.

Îmbrăcămintea traditionala românească. Ie barbateasca traditionala și rochia traditionala

  Rochia traditionala românească își are originea în istorie, și a fost evidențiată prima dată încă de la vechile popoare dacice. Ie barbateasca traditionala și rochia traditionala atât pentru barbati cât și pentru femei, a primit unele modificări de-a lungul timpului, în primul rând privind lungimea acesteia. Ie barbateasca traditionala este purtată peste pantaloni cu o centură în talie.
  În trecut, cele purtate de femei erau până la glezne, cele pentru barbati, camasa barbati era mult mai scurtă. O ie barbateasca traditionala era purtată cu pantaloni albi sau negri, cu jampiere colorate până la genunchi. Femeile purtau un șorț peste fustă, strâns în jurul taliei.

  Partea de sus a portului popular, atât la barbati cât și la femei este similar. Materialele folosite sunt din blană de oaie, colorate și decorate cu motive traditionale sau din împletitură din lână. Culorile si broderiile diferă și ele de la o regiune a țării la alta.

Broderiile și culorile la o ie barbati în portul popular din toate regiunile geografice

  Broderia aplicată pe o ie barbati în portul popular românesc este diferită de la o regiune la alta. De cele mai multe ori sunt prezente elemente de decor precum flori, fluturi, frunze, elemente din natură, deoarece încă din cele mai vechi timpuri, conform doinelor românești, românul este frate cu codrul, este mândru de natură, a fost agricultor iscusit care își cânta natura.
  Cele mai multe broderii pe o ie barbati sunt făcute manual, dar în vremurile moderne s-a apelat la mașinile speciale de brodat. Culoarea cea mai folosită pentru o ie barbateasca traditionala este roșu, cusut, conform istoriei și tradiției românești cu sângele celor căzuți în luptă.
  Aceasta este semnificația culorii roșii. Apoi, pe lângă elementele de design cusute cu fir roșu, pe o cămașă barbati se întâlnesc, de asemenea, elemente cusute cu fir albastru sau verde.

O ie de barbati rămâne actuală chiar și în vremurile moderne

  Chiar dacă în zilele noastre mulți barbati poartă o cămașă clasică, o ie barbati este purtată cu mândrie la evenimentele speciale, la evenimente populare și concerte de folclor. Dar în unele zone țăranii poartă și acum ca straie zilnice o ie barbateasca traditionala.
  O ie barbati are mâneci drepte cu broderie la margine sau cu manșete colorate, închise cu nasture. Camasa este de multe ori în stilul unei rochii, mai largă cu model floral la bază. Este purtată cu o curea colorată în talie, peste pantaloni.
  Cureaua poate fi din pânză sau din piele. Lungimea și modul în care este purtată camasa barbati diferă în funcție de regiune, aceeași deosebire putând fi observată și în cazul pantalonilor țărănești. Ițarii românești în perioada de iarnă sunt din lână, cusuți manual și purtați în cizmele înalte negre, iar vară sunt dintr-o pânză albă cu model la bază, purtați peste încălțăminte.

Ie barbateasca traditionala în diferite zone ale țării

  O ie barbateasca diferă în funcție de zona geografică pentru a păstra elementele distincte ale portului popular. În zona Maramureșului, o cămașă barbati este cu mâneci foarte largi, cu broderie pe margine. Modelul este mai scurt, purtat deasupra pantalonilor. Materialul folosit este inul. Iar cromatica este diferită în funcție de preferințe. Cele de culoare albă sunt des întâlnite, dar nici cele roșii sau albastre nu lipsesc din portul popular. Camasa are guler înalt, cusături cu încrețituri pe umeri.
  În Țara Hațegului, o ie barbateasca traditionala era lungă până la genunchi sau chiar și peste genunchi. Este purtată în zile de sărbătoare, fiind confecționată dintr-o pânză subțire, cu mâneci largi sau manșete brodate.

  Camasa pe care barbatii o purtau la muncile câmpului erau tot lungi, cu cusături cu model negru, iar mânecile erau lungi pentru a-i proteja de soare, dar cu manșete. Camasa era fixată cu o curea neagră în talie.
Zona Botoșanilor are caracteristică ie barbati dreaptă, fiind purtată atât în zilele de sărbătoare, cât și la muncile câmpului. Erau confecționate din cânepă sau bumbac. Croiala este simplă, cu un guler cusut cu model pe margine și manșete colorate.

  Zona Bihorului se evidențiază prin purtarea mai multor modele de ie barbateasca. Camasa de zi cu zi era cu mâneci largi, era mai scurtă și se purta cu o curea în talie. Nu avea guler și se încheia la gât cu șnururi colorate.
  Alt model avea umerii lați, cu modele cusute pe umeri, dar cu un guler înalt si brodat pe margine cu motive traditionale. Mai târziu, a apărut camasa cu mâneci largi, dar strânse cu manșete brodate prinse cu nasture, cu motive vegetale cusute pe piept.
  Moldova se evidențiază camasa de barbati din pânză albă, brodată adesea la guler și mâneci. Este una dintre cele mai simple modele de ie barbateasca.
  În Muscel, ia barbateasca traditionala este foarte colorată. Cu modele florale pe umeri, pe piept, la manșetele mânecilor. În unele cazuri modelul floral este intercalat printre forme geometrice regulate.

  Datorită originalității și modelelor unice specifice diferitelor regiuni ale țării, ia românească a cucerit marile podiumuri de modă, fiind prezență chiar și în Statele Unite.
  A reușit să uimească designeri celebri prin motivele traditionale cusute. Cele mai pretențioase gusturi artistice au fost atrase de portul românesc. Excentrica Kim Kardashian, vedeta care influențează foarte mult urmăritorii de pe rețelele sociale și-a uimit fanii atunci când și-a prezentat ultima achiziție de designer vestimentar. Valentino a reușit să creeze o colecție de lux pentru ia românească, iar succesul nu a întârziat să apară.
  Hainele traditionale românești cu ajuns în lumina reflectoarelor, cu volane, modele cu flori și modele geometrice, cu nojițe și fote elegante. Chiar și cojocelele au fost prezentate pe podium, având materiale strălucitoare și broderii inspirate.

  Modelele folosite pe o ie barbateasca diferă de la o regiune geografică la alta. Iar coloristica modelelor cusute are o anumită simbolistică. Culoarea roșie simbolizează focul, pasiunea și viața. Motivele geometrice sunt intercalate printre motive florale si elemente din mitologie.
  Galbenul aduce energie solară, este simbolul pământului, al spicelor de grâu și al tuturor culturilor de vară. Culoarea era purtată în zilele de sărbătoare din perioada verii. Verdele simbolizează viața, vitalitatea și este culoare naturii. Este tinerească, fiind combinată cu portocaliu sau galben intens.
  Albastrul este cerul patriei, simbolizează apa și energia. Aduce speranță și fericire. Albul este simbolul purității și al inocenței. Ia cusută cu modele negre era purtată de obicei de persoanele în vârstă, simbolizând maturitatea, decența. Acum doamnele o poartă pentru eleganță și seriozitate chiar și la o toaletă de seară.

  Orice model de ie barbateasca v-ați hotărî să purtați sau să oferiți cadou, la Iiana găsiți măsuri si stiluri diferite, adaptate tuturor gusturilor. Modelele sunt originale, inspirate din porturile traditionale. Produse autentice produse în România.

Descopera in universul Iiana modele deosebite de ii pentru barbati traditionale stilizate cu motive Romanesti, create in Romania. Produse 100% autentice. Comanda ie populara traditionala stilizata modern pentru barbate, cu livrare in Romania si in strainatate

ie barbateasca
ie barbati